ACTA NON VERBA

Cilj Reda je odgovorno delovati u zajednici u kojoj postojimo i pokazati viteštvo na delu svakom akcijom.

Red Vitezova Templara Srbije – OSMTH je posvećen pružanju podrške kroz projekte ili individualno u vidu robno-novčanih i drugih vidova donacija organizacijama koje se bave zaštitom naših sugrađana (maloletnih i punoletnih) kojima je život naneo i još uvek nanosi udarce od kojih ne mogu da se oporave, te ih tera da žive na margini društva.

U okviru projekta „ACTA NON VERBA“ Red Vitezova Templara Srbije – OSMTH realizuje humanitarne akcije koje po svom sadržaju i obimu ne pripadaju ostalim projektima naše organizacije, a sprovode se zavisnosti od potrebe i mogućnosti.

Veliki Priorat Srbije

MART 2020

Pored značajne donacije u vidu garderobe za štićenike „Prihvatilišta za stara lica“ a uz dogovor sa direktorkom centra, štićenicima smo obezbedili dvočasovni muzički događaj. Na repertoaru našeg prijatelja muzičara našlo se puno domaćih pop rock hitova, kao i po neki nezaobilazni hit starogradske i narodne muzike.

To su bila izuzetno emotivna dva sata, sa puno pesme, igre, smeha i po nekom suzom od radosti i uzbuđenja.

Rastali smo se uz obećanje da je ovo prva a nikako i poslednja akcija i da ćemo nastaviti saradnju kroz neke nove projekte a u cilju da olakšamo boravak štićenicima ove ustanove.

MART, APRIL, MAJ 2020

Već neko vreme živimo i borimo se svako na svoj način protiv Covid-19 virusa i kako to obično biva, svaka borba iznedri po nekog junaka. Ovom prilikom pored velike žrtve koju su poneli na svojim plećima zdravstvenih radnici, želimo da istaknemo jednu grupu entuzijasta ogromnog srca, koji su se udružili i uložili svoje znanje, vreme, opremu, finansije i počeli sa proizvodnjom zaštitnih vizira za medicinsko osoblje. Ideja, da pomognu u zaštiti medicinara koji su u direktnom kontaktu sa zaraženim Covid-19 virusom je narasla u jednu veliku akciju da se viziri doniraju svima kojima je potreban ovakav vid zaštite. Mi kao organizacija svesna trenutka i situacije u kojoj smo se zatekli, ponudili smo našu pomoć ovim divnim ljudima, a u cilju da pomoću naših članova zdravstvenih radnika i njihovih kolega u što kraćem vremenskom roku doturimo što više vizira na što više mesta. Tako smo uspeli da doniramo oko 2000 vizira, u više od 50 zdravstvenih organizacija. Stigli smo do ZC Gnjilane (bolnica Pasijane), Gračanice, Silova, Kos. Mitrovice (bolnica i DZ), DZ Lešak, DZ Leposavić, Bolnice u Vranju, Kragujevcu, Stomatološkog fakulteta u Beogradu (dečije odeljenje), DZ Žabalj…